Daarom kiest u voor ons

Grootste cursusaanbod     
   in de regio 
Kwaliteit is onze kracht
Unieke puppycursus
Alleen gediplomeerde    
   instructeurs
Betalen in termijnen    
   mogelijk

Agility / Behendigheid

Agility (of behendigheid) is een sport waar het plezier van hond en eigenaar voorop staat!

Bij agility gaat het erom dat de hond een parcours bestaande uit verschillende hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt. De handler mag de hond tijdens het lopen van het parcours met de stem en door gebaren aanwijzingen geven. Hij mag de hond of de hindernissen echter niet aanraken. De hond moet dus heel goed leren om op gesproken aanwijzingen en op lichaams-signalen snel en op de juiste manier te reageren. Bij agility wordt een groot aantal hindernissen gebruikt die een beroep doen op verschillende vaardigheden van de hond.

Agility is dé sport en vrijetijdsbesteding voor honden en eigenaren. Het sluit aan bij de natuurlijke wil tot beweging en aard en gedrag van de hond. Zowel de hond als de handler moeten zich lichamelijk inspannen, alle spieren van de hond worden getraind. De hond wordt zelfbewuster en de band met de handler wordt versterkt.

Onze vereniging is in het bezit van twee agilitybanen, waardoor meerdere groepen cursisten gelijktijdig les kunnen krijgen in agility.

Wij geven les op vier niveaus. Als je nog geen ervaring hebt met je hond dan begin je bij de beginners. In deze cursus leren jij en je hond het nemen van de toestellen op een veilige en verantwoorde manier. Als de instructeur vindt dat jij en je hond de toestellen beheersen dan kun je doorstromen naar de gevorderden. Hier leer je meerdere toestellen achter elkaar te nemen en wordt er meer gelet op het links en rechts handelen van je hond en het aanleren van richtingswisselingen. Mocht je deze nieuwe facetten goed beheersen dan zal de instructeur je doorverwijzen naar de combigroep. In deze groep wordt het wisselen uitgebreid, leer je parcoursen lopen en de rest van de kneepjes van agility. Mocht je de ambitie hebben om wedstrijden te gaan lopen, dan kun je doorstromen naar de wedstrijdgroep.

Het behendigheidsseizoen is van maart tot november.

Je kunt kiezen voor een seizoenskaart.Dit kan alleen aan het begin van een jaar. Voor 2019  zal de prijs en het aantal lessen aan het begin van het jaar ( 2019) bekend gemaakt worden.

Je kunt ook kiezen voor een strippenkaart.Een strippenkaart kost in 2018 € 70.- en geeft je recht op 10 lessen die je binnen 12 weken mag volgen.Je kunt met een strippenkaart starten in maart,juni of september.

De agility lessen worden op maandag- en woensdagavond gegeven. 

Je hond dient minimaal tien maanden oud te zijn en een basiscursus gehoorzaamheid met goed gevolg te hebben afgerond.

In principe kan elke gezonde hond aan agility meedoen, maar er zijn een aantal uitzonderingen. Bij deze uitzonderingen kan men denken aan de grote/zware rassen. Bij deze rassen kunnen er problemen voordoen bij de raakvlaktoestellen en bij de sprongen. De instructeurs zullen, als zij problemen voor de hond voorzien, dit aan de handler voorleggen.

*Honden die op de , door de rijksoverheid opgestelde , lijst van hoog risico honden behoren, of kruisingen hiervan mogen bij ons niet mee doen aan   de aan de volgende cursussen; Agility, Recall, Flyball,Dogfrisbee en Combisport.

 Wij hebben hiertoe besloten om de volgende reden:

 Honden , of kruisingen van deze rassen behorend tot deze lijst kunnen het uitstekend doen op onze gehoorzaamheidscursussen en zich dan ook   sociaal gedragen naar andere honden. De oefeningen op onze gehoorzaamheidscursussen verlopen rustig en gestructureerd en veelal aan de lijn.   Echter tijdens de Recall of de honden sporten zijn de oefeningen zo opgebouwd dat deze veel opwinding bij de hond teweeg brengen. Tevens wordt   hierbij veel gerend, speeltjes gebruikt en moet de baas hoog in zijn energie zitten om de hond aan te moedigen. Ook zijn al deze oefeningen los van   de lijn. Doordat dit tezamen erg veel opwinding met zich meebrengt, moet de hond deze opwinding kwijtraken. Dit kwijtraken kan zich dan uiten in     het afreageren op de andere honden of op de baas. Uit onze ervaring is gebleken dat de opbouw en het kwijtraken van de opwinding bij hoog risico   honden anders verloopt dan bij honden die niet op deze lijst staan. 

 Over het algemeen is het zo dat hoog risico honden veel sneller opgewonden zijn en niet eerst de verschillende stadia doorlopen, zoals grommen en   een hoge lichaamshouding, maar veelal plotseling en onverwachts overgaan tot bijten. Tevens veroorzaken hoog risico honden eerder ernstige   bijtwonden en laten zij in veel gevallen de andere hond of baas niet meer los.

 Om te voorkomen dat bovenstaande daadwerkelijk zou kunnen gebeuren hebben wij  besloten deze honden ,of kruisingen hiervan, niet toe te laten   tot deze cursussen.

 

Uiteraard begrijpen wij dat niet elke hond behorend tot deze lijst bovenstaand gedrag vertoond, maar wij maken hierop geen uitzonderingen.

behendigheid1.gif   magic hoog   behendigheid3.gif

 

 magic band  behendigheid5.gif   behendigheid6.gif

Terug naar cursusaanbod 

Trainingslocatie

Sportpark Aldlan 
Holstmeerweg 4-B
Leeuwarden
Voor vragen of informatie neem gerust contact op met:  

Gerda Metus          Coördinator G&G en Dogfrisbee                               tel: 06-49401000 of Email

of met:

Yvonne Jurna        Coördinator sporten       Email

Nieuws

Wij hebben kerstvakantie van 24 december tot 4 januari.Wij zien jullie graag vanaf 7 januari terug voor de lessen.Fijne feestdagen!FacebookLogo.png